Skötsel

Alla produkter från Reima® är lättskötta. De är smutsavvisande och behöver därför inte tvättas lika ofta som andra kläder; det räcker ofta med att spola dem rena med vatten eller torka bort smutsen med en ren trasa. Plaggen tål maskintvätt, men de bör vändas ut-och-in, och ett tvättmedel utan blekmedel bör användas. Använd inte mjukmedel, då det försämrar andningsförmågan hos materialen och bryter ner plaggens smutsavvisande ytskikt.

Plaggen torkar snabbt i rumstemperatur. Produkter märkta med symbolen för torktumling kan torktumlas eller torkas i torkskåp med det lägsta temperaturläget.

Låt ej plaggen ligga i blöt och kom ihåg att hänga upp dem på tork direkt efter tvätt. Ljusa färger är ofta svårare att få rena; se därför till att tvätta ljusa plagg innan smuts eller fläckar hinner torka in. För svåra fläckar, använd fläckborttagningsmedel och tvätta utan att vända ut-och-in för bästa resultat.
 

Vanliga frågor

Att tänka på vid val av barnkläder

När jag ska köpa barnkläder, hur mycket utrymme att växa i bör det vara?

Storlekarna hos Reimas kläder bygger på barnets längd (storlek 104 = 104 cm) och är utformade för att de ska kunna ha tillräckligt med utrymme att växa i dem under en hel säsong. Ett plagg som köps på hösten kommer med andra ord att sitta bra under hela vintern. En overall är lagom stor när det inte stramar åt baktill även om barnet böjer sig framåt – det ska finnas lite spelrum kvar. Ärmlängden är lagom när handlederna inte syns när barnet lyfter upp armarna i luften. Du måste även ta hänsyn till barnets kroppsbyggnad för att välja rätt storlek. Om du väljer en storlek större i förhållande till barnets längd, kontrollera att plagget går att anpassa. Justera byxornas reglerbara snörning i nederkant så att byxorna slutar i fotledshöjd; på så sätt förhindrar du att byxbenen slits ut nedtill. Justera även snörningen i midjan så att plagget sitter lagom hårt.

Hur kallt klimat klarar overallerna från Reimatec®?

Det är omöjligt att ge ett exakt svar på denna fråga eftersom alla barn är olika, även när det gäller hur känsliga de är mot kyla. Det vi däremot kan konstatera är att lager-på-lager-konceptet – med underlager, mellanlager och ytterlager – visat sig idealiskt vid kall väderlek. Under- och mellanlager kan sättas på eller tas av efter växlande väderlek, temperaturförhållanden och beroende på hur aktivt barnet är. Reimatec®-overaller är mycket varma. Dessutom andas materialet, det skyddar mot vind och håller fukten borta från de inre lagren.

Overallen måste dock vara av rätt storlek, så att den inte pressar ihop de inre lagren. Hur väl kläderna håller värmen beror på hur mycket stillastående luft det finns mellan barnets hud och plaggen.

Ni säger att era material är vattentäta och "andas". Vad menar ni med att ett plagg "andas"?

När barn kommer upp i åldern då de börjar leka utomhus är det en god idé att de har vattentäta kläder på sig, åtminstone nedtill. Detta gäller allt från byxben till sömmar i grenen. Fuktig hud kyls ner upp till 20 gånger snabbare än torr hud. Det räcker inte att kläderna är vattentäta, de måste transportera bort fukt från huden också, det vill säga andas. Fukten från kroppen transporteras ut från plaggen via mikroskopiska porer i materialet, som leder ut fukt men inte låter fukt tränga in i plagget.

 

Skötsel

Lappen med tvättanvisningar saknas i mitt Reima-plagg. Hur ska jag tvätta det?

De flesta plagg från Reima® kan tvättas i 40° C. De UV-skyddande badkläderna i kollektionen Reima SunProof® kräver dock ett skonsammare tvättprogram, och våra mellanplagg i ull ska tvättas med program avsett för ylle. Vänd plaggen ut-och-in före tvätt för minsta möjliga slitage på tygen och materialen. Se även till att blixtlåsen är igendragna och kardborreknäppningarna knäppta. Låt ej ligga i blöt. Detta för att undvika att plaggen färgar av sig. Tvätta endast med plagg i liknande färger och använd tvättmedel som inte innehåller blekmedel. Använd inte mjukmedel, då det försämrar andningsförmågan hos materialen. Plaggen behöver inte strykas om de bara får hänga rakt medan de torkar. De flesta av våra material torkar relativt snabbt i rumstemperatur. Vänd handskar och vantar ut-och-in så torkar de fortare.

Kan man torka Reimatec-plagg i torkskåp/torktumlare?

Reimatec-overaller är tillverkade i ett slitstarkt material som tål att torktumlas. En symbol på tvättlappen upplyser om detta. Materialet i de här overallerna har behandlats för att klara det lägsta temperaturläget hos torkskåp respektive torktumlare (40° C).

Kan jag använda fläckborttagningsmedel på materialet Reimatec®?

Det går bra att använda fläckborttagningsmedel på Reimatec-plagg. Det är dock alltid bäst att bara använda medlet på det område där fläcken sitter, eftersom vissa av de här medlen kan vara mycket starka och leda till att tygets färger mattas av. Aceton eller nagellacksborttagning är inte lämpliga för detta ändamål.

Kan jag använda impregneringsspray för att göra plagget mer vattentätt?

Ja, det går bra. Reimatec® har ett smuts- och vattenavvisande ytskikt som förhindrar vatten från att tränga in i materialet. Detta ytskikt tunnas ut och försvinner så småningom med tvättarna. Du kan förstärka de vattenavvisande egenskaperna igen genom att behandla plagget med impregneringsmedel eller motsvarande produkt (man brukar kunna hitta dem i sportklädesbutiker). När du ska köpa en sådan produkt, kontrollera att den inte innehåller silikon och att den kan användas på material som andas.

 

Produktkvalitet

Är plaggen i serien Reimatec® helt vattentäta?

Att materialet är vattentätt är inte detsamma som att hela plagget är helt vattentätt. Materialet Reimatec® är vattentätt, liksom de tejpade sömmarna hos Reimatec-plaggen. Reimatec® uppfyller kraven för vattentäta material med råge, med 10 000 mm vattenpelare, som kan jämföras med 1 300 mm, som är branschkravet på regnkläder. Experterna på området har konstaterat att en vattenpelare på 4 000 mm är tillräcklig för att man ska kunna sitta ute i regnet utan att bli blöt. Det innebär att om fukt/vatten tränger in i ett plagg tillverkat av vattentätt material, kan fukten härledas till byxbenens slut, ärmsluten eller halslinningen. Blixtlås är inte heller vattentäta, varför den skyddande kanten längs blixtlåset ska vara nedfälld.

Varför har inte sömmarna i midjan på Reimatec-overaller tejpats på samma sätt som övriga sömmar i Reimatec-plaggen?

Vi ställer ytterst höga krav på våra kläder avseende kvalitet och komfort. Vi väljer att inte använda tejpade sömmar i midjan därför att det ännu inte finns någon tillräckligt bra teknik för detta. Denna typ av sömmar är alltid styvare än vanliga sömmar och därmed kan plagget inte anpassas lika bra till barnets längd. Detta skulle i sin tur leda till att plaggets livslängd kortas ner på grund av ökat slitage, exempelvis i byxbenen. En liknande orsak ligger bakom kragens söm hos vissa produkter från Reimatec®: tejpade sömmar hade medfört stelare krage med sämre komfort och rörelsefrihet för barnen.

Det är ett hål eller en reva i mitt barns vattenavvisande overall, som jag skulle vilja laga. Hur kan jag göra detta? Tillhandahåller ni tyglappar för att laga Reima-plagg som gått sönder?

Vi skickar dig gärna tyglappar av det material du behöver. Men för att kunna göra det behöver vi ett par uppgifter om produkten, nämligen modellbeteckning och färg. Ingen färgkod behövs, det räcker med att du beskriver färgen för oss (t.ex. mörkblå, röd etc.).

Jag har nyligen köpt ett plagg från kollektionen Reima Play Layers®, men tryckknapparna passar inte till det Reima-mellanplagg jag köpt vid ett tidigare tillfälle. Så de kan inte användas tillsammans. Varför har ni gjort så här?

Första generationen Reima Play Layers® hade en annan typ av tryckknappar. Med tiden upptäcktes smärre kvalitetsbrister hos dem. Från och med säsongen 2010 använder vi därför en annan typ av knappar som är mer ändamålsenliga och funktionella. Kom även ihåg att mellanplagg med den gamla typen av tryckknappar kan användas problemfritt även utan att fästas med hjälp av tryckknappar.

Jag vill lämna tillbaka en defekt produkt som jag köpte nyligen. Hur lång tid tar det att få en ny produkt?

Börja med att lämna tillbaka produkten hos den återförsäljare där du köpte den (med kvitto). Återförsäljaren gör en bedömning av felet/skadan och skickar sedan en reklamation till oss. I normala fall hanterar vi reklamationer inom en vecka och kontaktar dig så fort ärendet hanterats och lösts. Produkterna skickas som ordinarie postförsändelser (inga specialtjänster eller tjänster för expressleverans används). Vi gör allt vi kan för att hantera ditt ärende så snabbt som möjligt.